Άλμα HAHO από μεταγωγικό C-130 της ΠΑ

Δημιουργια : 17 Σεπτεμβρίου 2018 / Προβολες : 5400 - Κατηγορία : Άμυνα

Η συνεργασία του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) των Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ με μεταγωγικά C-130 Hercules της ΠA έχει καθιερωθεί και συστηματικά αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο

Άλμα HAHO από μεταγωγικό C-130 της ΠΑ

Που παρέχουν τα «μάτια μέσα στο εχθρικό έδαφος» στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Κύριος ρόλος του ΕΤΑ είναι η Στρατηγική Αναγνώριση αλλά και η εκτέλεση ειδικών αποστολών «ευαίσθητης» φύσεως σε μεγάλο βάθος πίσω από τις εχθρικές γραμμές.
Σενάρια που προβλέπουν την αθέατη διείσδυση μέρα και νύχτα, με ελεύθερη πτώση από μεγάλο ύψος για μετάβαση σε περιοχή πλησίον ή επί του στόχου, αποτελούν την κύρια ειδικότητα των ανδρών της επίλεκτης μονάδας του ΕΣ, η οποία έχει ξεχωριστή οργάνωση και τρόπο λειτουργίας μέσα στις Ειδικές Δυνάμεις.

Τα άλματα HAHO – HALO

Τα άλματα με αλεξίπτωτο από μεγάλα ύψη όπως αυτά που εκτελούνται από το ΕΤΑ, είναι τύπου HALO ή HAHO.
Τέτοιου είδους άλματα διαφέρουν ριζικά τόσο σε τακτική όσο και σε υλικά από τα άλματα με αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα.
Ο όρος προέρχεται από τα ακρωνύμια των λέξεων High Altitude/High Opening (HAHO) και Low Opening (HALO).
Η συγκεκριμένη μορφή αλμάτων ελεύθερης πτώσης αποτελεί την πλέον δύσκολη τακτική διείσδυσης σε εχθρικό έδαφος καθώς απαιτείται άρτια εκπαίδευση από τα μέλη ενός τμήματος τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.
Το τυπικό προφίλ ενός άλματος HAHO περιλαμβάνει την έξοδο από το αεροσκάφος σε μεγάλο ύψος από 15.000 – 30.000 ποδών.
Στη συνέχεια ακολουθεί η ανάπτυξη του κυρίως θόλου σε διάστημα 10-15 δευτερολέπτων και από εκεί και πέρα ο σχηματισμός ξεκινάει την κάθοδο με τη δυνατότητα αναλόγως της εντάσεως των ανέμων να διανύσει μια απόσταση από το σημείο άφεσης που πλησιάζει το μέγιστο τα 30 μίλια!

Η μέθοδος είναι η πλέον κατάλληλη για την ασφαλή και αθέατη ανάπτυξη ενός καταδρομικού τμήματος σε ισχυρά προστατευμένους στόχους.
Ακόμη χρησιμοποιείται όταν το αεροσκάφος πρέπει να παραμείνει εκτός βεληνεκούς αντιαεροπορικών συστημάτων ή ώστε να μην εξέλθει από τα όρια του φίλιου εναέριου χώρου.
Αντίστοιχα το άλμα HALO εξυπηρετεί την ταχεία αθέατη διείσδυση, με έξοδο από μεγάλο ύψος και άνοιγμα θόλου σε μικρό ύψος, προκειμένου να υπάρξει η -κατά το ελάχιστον δυνατόν- έκθεση της παρουσίας των αλεξιπτωτιστών στον αντίπαλο.

Βουτιά στο κενό

Μετά την έξοδο από το αεροσκάφος ο ρυθμός καθόδου ενός αλεξιπτωτιστή είναι περίπου 1.000 πόδια ανά 5-10 δευτερόλεπτο, οπότε για ένα άλμα που πραγματοποιείται επί παραδείγματι από τα 24.000 πόδια, ο χρόνος ελεύθερης πτώσης είναι 2-5 λεπτά, ανάλογα με το ύψος ανάπτυξης του κυρίως θόλου.

Ακολουθεί το εντυπωσιακό βίντεο από ένα εκπαιδευτικό άλμα ΗΑΗO, το οποίο μας μεταφέρει κυριολεκτικά την εμπειρία άλματος ελεύθερης πτώσης.

Πηγή: http://doureios.com/

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

0
Shares