Σπάρτη

Δημιουργια : 31 Μαϊος 2016 / Προβολες : 729 - Κατηγορία : Ιστορικά

Κατά τον 10ο αι. Π.χ. οι Δωριείς εγκαταστάθηκαν στη Σπάρτη. Οι Δωριείς διατήρησαν τη φυλετική τους ενότητα και ίδρυσαν ένα ισχυρό στρατιωτικό κράτος

Σπάρτη

Κατά τον 10ο αι. Π.χ. οι Δωριείς εγκαταστάθηκαν στη Σπάρτη. Οι Δωριείς διατήρησαν τη φυλετική τους ενότητα και ίδρυσαν ένα ισχυρό στρατιωτικό κράτος το οποίο έδειξε επεκτατική διάθεση και κατάφερε να επιβάλει τον έλεγχο του ανάμεσα στα 740-720 π.χ. σχεδόν στη μισή Πελοπόννησο.

Εμπόριο και ευημερία
Η Σπάρτη γρήγορα προόδευσε κι έγινε μια από τις ένδοξες και ισχυρές πόλεις της Ελλάδας.
Η αρκετά εύφορη γη της εξασφάλιζε επάρκεια προϊόντων.

Στην αρχή της αρχαϊκής περιόδου έχει εμπορικές συναλλαγές με τις άλλες πόλεις κι εισάγει αγαθά πολυτελείας, όπως ελεφαντόδοντο, κεχριμπάρι και υφάσματα.

Οι ίδιοι οι Σπαρτιάτες παρήγαγαν εξαιρετικά είδη μεταλλουργίας και διάφορα δοχεία.
Λέγεται ότι η Σπάρτη έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ελληνικής μουσικής.

Η Σπαρτιατική κοινωνία
Οι πολίτες της Σπάρτης διαιρούνταν σε τρεις τάξεις: στους Σπαρτιάτες στους Περίοικους και στους Είλωτες.
Σπαρτιάτες ήταν οι πραγματικοί απόγονοι των Δωριέων.

Κατοικούσαν μέσα στη Σπάρτη κι ήταν ελεύθεροι πολίτες.
Είχαν μοιραστεί την γη σε ίσα μερίδια και μόνη τους ασχολία ήταν ο πόλεμος , μέχρι την ηλικία των εξήντα ετών.
Έπαιρναν μέρος στην Απέλλα στη συνέλευση των πολιτών, κι είχαν δικαίωμα να αποφασίζουν για το πόλεμο ή και για τους νόμους του κράτους.
Τη διοίκηση της πόλης είχαν δυο βασιλιάδες , η γερουσία, οι έφοροι και η Απέλλα.

Οι Γερουσιαστές (28 Σπαρτιάτες) μαζί με τους βασιλείς, ρύθμιζαν τις υποθέσεις του κράτους και δίκαζαν τους πολίτες. Οι Έφοροι ήταν η ανώτατη εξουσία της Σπάρτης.
Οι Περίοικοι ήταν οι πολίτες που κατοικούσαν έξω από την Σπάρτη, δεν είχαν δικαίωμα να εκλέγονται γερουσιαστές ή Έφοροι, όπως οι σπαρτιάτες. Οι περσότεροι ήταν τεχνίτες.
Οι είλωτες ήταν δούλοι με κύρια ασχολία την καλλιέργεια των κτημάτων.

Οι Νόμοι του Λυκούργου
Η Σπάρτη όφειλε την περίοδο και την δύναμη της στους νόμους του Λυκούργου.
Νεότερες ιστορικές έρευνες αμφισβητούν την ύπαρξη του Λυκούργου, η παράδοση αναφέρει πως ήταν βασιλιάς ή αδελφός κι επίτροπος βασιλιά.
Η ηγεσία της Σπάρτης προσπαθώντας να επιβάλει στους πολίτες σεβασμό για τους νόμους, δημιούργησε το πρόσωπο αυτό.

Η Εξασθένηση της Σπάρτης
Στα 668 π.χ., η Σπάρτη νικήθηκε από το Αργός.
Ο Μεσσηνιακός πόλεμος που κράτησε από το 630 π.χ. δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια , εξασθένησε την Σπάρτη κι επέφερε δραματικές αλλαγές .

Έπρεπε παράλληλα με την εσωτερική τάξη, να φροντίζουν και την άμυνα της πόλης από ξένες επιδρομές.

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Τι ισχύει σε περίπτωση επιστράτευσης στην Ελλάδα – Ποιοι θα κληθούν πρώτοι Μετά τους τελευταίους λεονταρισμούς του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί επιστράτευσης στην γείτονα χώρα, και ότι αυτός θα είναι ο πρώτος που θα πάει πολεμήσει εύλογα μπορεί ν” αναρωτηθεί κανείς τι ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας.

  • Yπό δοκιμή ο πρώτος αμιγώς ελληνικός κινητήρας αεροσκαφών Στο στάδιο των δοκιμών έχει μπει, εδώ και λίγο καιρό, ο πρώτος νέας σχεδίασης, αμιγώς ελληνικός κινητήρας αεροσκαφών για Μη Επανδρωμένα, Ελαφρά και Υπερελαφρά αεροσκάφη της διεθνούς αγοράς, που θα παράγεται πιλοτικά στα Χανιά.

  • Χιονίζει στον Αρη Πυκνό χιόνι πέφτει στην ατμόσφαιρα του Άρη και σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΝΑSΑ δεν είναι καθόλου απίθανο να το στρώσει στον Κόκκινο Πλανήτη

0
Shares